![]() |
Pytania - Wersja do druku +- Kanciapa: historie nieprawdziwe (//kanciapa.pbf.net.pl) +-- Dział: Archiwum Kanciapy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-4.html) +--- Dział: Szczytowy okres wczesnokanciapowy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-168.html) +---- Dział: 1. Wielowódstwo (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-5.html) +----- Dział: Forum organizacyjne (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-12.html) +----- Wątek: Pytania (/thread-16.html) |
Pytania - PYRALGINA - 05.04.2014 Ważne pytanie będą wraz z odpowiedzią zamieszczane w tematach historia, System społeczny, otoczenie zewnętrzne, lub w temacie mechaniki. Odp: Pytania - pajęczyca - 05.04.2014 1. Jak wygląda sprawa łączenia urzędów? Wojewoda może być jednocześnie np. kanclerzem(jeśli taki urząd istnieje)? Umieszczone w temacie SS 2. Przydała by się mapa Europy Dziękuj Ruskiemu za mapy 3. Czy urzędy są kadencyjne czy dożywotnie? Umieszczone w temacie SS 4. Rozumiem, że Łódź jest małym zadupiem z ledwo 700 mieszkańcami? Wyjaśnione, ale zbyt mało istotne by umieszczać w tematach informacyjnych. 5. Jak wygląda sytuacja gospodarcza ziem RP? Stworzyłem już taki post w wątku SS Odp: Pytania - Ruski - 05.04.2014 1. Czy w Polsce stacjonują jakieś wojska rosyjskie? Jeśli tak to gdzie? Choć niezbyt dokładnie to wyjaśniłem w wątkach informacyjnych. 2. Jak wygląda świadomość narodowa na wschodzie (kijowskie i jego okolice)? Jest informacja na ten temat w SS Odp: Pytania - PYRALGINA - 05.04.2014 pajęczyna 1. Jak wygląda sprawa łączenia urzędów? Wojewoda może być jednocześnie np. kanclerzem(jeśli taki urząd istnieje)? Urzędy kanclerza wielkiego koronnego, kanclerza Wielkiego Księstwa Litewskiego zostały połączone z urzędami sekretarza wielkiego koronnego i sekretarza Wielkiego Księstwa Litewskiego, a te są zarezerwowane dla duchownych. Urząd hetmanów ze względu na niewielką liczebność armii króla ma znaczenie tylko w księstwie żmudzkim, gdzie wraz z królem oni przebywają. Praktycznie wszystko robi senat dzieląc się pracami tak jak uzna za stosowne. pajęczyna 2. Przydała by się mapa Europy Tutaj będę potrzebował czyjejś pomocy ![]() pajęczyna 3. Czy urzędy są kadencyjne czy dożywotnie? Bycie królem i wojewodą jest dożywotnie, ale posłowanie nie. pajęczyna 4. Rozumiem, że Łódź jest małym zadupiem z ledwo 700 mieszkańcami? Tak. pajęczyna 5. Jak wygląda sytuacja gospodarcza ziem RP? W wielu miastach rodzi się przemysł i jest nawet sporo robotników, ale na wsiach nadal jest system folwarczny. Istnieją wielkie ordynacje w tym takie które odeszły od pańszczyzny i poddaństwa chłopstwa na zasadzie "obustronnej zgody" znacznie ważniejszy niż w naszej historii stał się Sandomierz, który jest ważnym miastem handlowym. Ruski 1. Czy w Polsce stacjonują jakieś wojska rosyjskie? Jeśli tak to gdzie? Normalnie stacjonują w każdym większym województwie. Obecnie te na wschodzie w większości zostały przeniesione za granicę, ale w przygranicznych województwach stale są obecne. Nie są to jednak duże oddziały i mają na celu być oddziałami pomocniczymi (szczególnie w kwestiach merytorycznych) dla armii wojewodów. 2. Jak wygląda świadomość narodowa na wschodzie (kijowskie i jego okolice)? Większość ludzi na wschodzie określa siebie jako Unitów i nie czuje ani przynależności do narodu poleskiego, ani do rosyjskiego. Takie przekonanie silnie promuje duchowieństwo unickie. Jest jeszcze druga unia. Osoby z tego Kościoła uważają siebie za Rosjan i jednocześnie katolików. Odp: Pytania - Szmer - 05.04.2014 Jeśli mamy pańszczyzny i takie tam rzeczy, to jesteśmy najgorszym skansenem Europy obok Czarnogóry i mam nadzieję, że to będzie jakoś odgrywane. I myślę sobie, że w takim układzie rewolucje różne (w tym narodowe) powinny wrzeć. To nie Ante 6, gdzie przynajmniej w Koronie było uwłaszczenie i industrializacja mimo braku reform politycznych. Dałem forum na postacie. Zastanowię się jeszcze chwilę nad zmianą krzesła na jakiegoś polskiego eserowca, choć tego wojewodę ruskiego już sobie wymyśliłem w zarysach. Trochę odpańszczyźniłem Rzeczpospolitą. Dokładne informacje w wątku informacyjnym SS. Odp: Pytania - PYRALGINA - 05.04.2014 Ja będę się starał. Bo założeniem w tej grze jest właśnie taki skansen i to obok całkiem nowoczesnych miast. W miastach fabryki i nawet wydaje się że wszystko ładnie, a wyjedzie się 20 km dalej i jesteś w średniowieczu, a nawet bardziej w latyfundium za Cysorza Nerona. Odp: Pytania - kopia Szmera - 05.04.2014 Jak daleko sięgają wpływy Niemiec i Austro-Węgier w Polsce? Wydaje mi się, że przy takim bezwładzie to oni powinni faktycznie mieć do powiedzenia bardzo dużo. Może nie tyle, co carat, ale. Odp: Pytania - PYRALGINA - 05.04.2014 Do tej pory nie mieli szczególnie dużo, bo uważali te terytorium, ze coś co należy do Rosji (jest to powszechnie uznane stanowisko, że Polska to protektorat - coś jak kolonia rosyjska), ale sytuacja jest płynna i oczywiście kręcą różne interesy z wojewodami. Odp: Pytania - pajęczyca - 05.04.2014 Jaki jest hymn Rzeczpospolitej? Zrobione i zamieszczone Są jakieś uniwersytety poza UJ? Jest na ten temat informacja w SS Odp: Pytania - PYRALGINA - 05.04.2014 Na pewno są. Na razie zakładam że są w Sandomierzu i Lwowie, Wilnie i Poznaniu. Chyba Gaude Mater Polonia będzie ok. dla takiego skansenu. |