![]() |
Konkurs "Chryzantemy i Motywy" - Wersja do druku +- Kanciapa: historie nieprawdziwe (//kanciapa.pbf.net.pl) +-- Dział: Kanciapa (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-3.html) +--- Dział: Przed-rozmowy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-11.html) +--- Wątek: Konkurs "Chryzantemy i Motywy" (/thread-658.html) |
RE: Konkurs "Chryzantemy i Motywy" - Czerwony - 12.08.2017 Opcja a) nadal wcale nie jest wykluczona. W sumie (chyba) mięknę, bo jakoś zaczynam to widzieć, ale raczej jako suwerenne dominium jakiegoś innego Hohenzollerna niż król Prus. Ogółem zawsze byłem zwolennikiem rozmawiania o scenariuszach pod kątem tego, jaki efekt chce się osiągnąć ![]() Ponadto chcę zauważyć, że nie tworzyłem Prus jako jakiegoś łatwego łupu dla Polski. Militarnie pewnie zjedlibyśmy ich na śniadanie (chociaż...), ale to powinno wywołać reakcję międzynarodową stawiającą nas na równi z socjalistami (którzy z kolei pozują na cywilizowanych). Prusy mają szybko rosnącą gospodarkę i związane z tym relacje handlowe z wieloma krajami, którym zależy, by pozostały niepodległe. Zamieniłeś moje i Wisznu nicki, efekt w sumie ciekawy ![]() W scenariuszu właśnie po to dodałem te ostatnie dekady odwilży i liberalizującego króla, by jakoś równoważyć autorytaryzm. Pewne elementy były w moim odczuciu narzucone kryteriami - MBP i KBW, ponadto jeśli szlachta w epoce Witkacego ma nadal mieć istotną pozycję to nie wyobrażam sobie utrzymania jej bez użycia siły. Ale to nie Rosja Mikołaja II i rząd wykorzystuje raczej pozycję ustrojową i pieniądze. RE: Konkurs "Chryzantemy i Motywy" - Szmer - 12.08.2017 Wiesz Czerwony, z zebraniem grupy to jest teraz trochę błędne koło. Trzeba by tutaj ludzi wezwać różnymi kanałami, a żeby to zrobić, w zasadzie musiałby być jakiś gotowy pomysł. Cytat:Ogółem zawsze byłem zwolennikiem rozmawiania o scenariuszach pod kątem tego, jaki efekt chce się osiągnąćSłusznie, może niepotrzebnie żeśmy się zagłębiali w dyskusje o realizmie. Podobnie dawne postulaty o pytanie "kim chciałbyś być w grze". Cytat: W scenariuszu właśnie po to dodałem te ostatnie dekady odwilży i liberalizującego króla, by jakoś równoważyć autorytaryzm. Pewne elementy były w moim odczuciu narzucone kryteriami - MBP i KBW, ponadto jeśli szlachta w epoce Witkacego ma nadal mieć istotną pozycję to nie wyobrażam sobie utrzymania jej bez użycia siły. Ale to nie Rosja Mikołaja II i rząd wykorzystuje raczej pozycję ustrojową i pieniądze.W takim razie można by wpakować do scenariusza rozkład tego stronnictwa. Tzn. OBLP mogłoby zaczynać jako kapeć, bo... no właśnie, co scenariuszowo. Stare motywy kompromitacji a la CBC? Przez moment zatęskniłem do CzerAnte 9 z Wojną Ojczyźnianą, bo fajnie byłoby dalej prowadzić totalną mobilizację i wojnę aż do ostatecznego zwycięstwa, zmiażdżenia Ententy i koniecznie odzyskania Madagaskaru. Niestety, wygląda na to, że moim głównym celem krótkoterminowym powinna być tam rozstrzelanie Sasuna pod sądem hetmańskim, a wtedy grałbym sam ![]() RE: Konkurs "Chryzantemy i Motywy" - Czerwony - 12.08.2017 Fiksacja w politgierkach nie popłaca :> Co do rozkładu, wydaje mi się że władze po prostu stają w obliczu tego, że reprezentują coraz mniejszą część społeczeństwa. Nie są w stanie spełnić takich żądań jak reforma rolna czy regulacje socjalne bez zrezygnowania ze swojej pozycji, a są to żądania zupełnie podstawowe które w końcu muszą zostać spełnione - pokojowo lub rewolucyjnie. Czeka ich więc próba znalezienia na siebie nowego pomysłu połączona z takim manewrowaniem, by oddawać jak najmniej. Można tu jeszcze dorzucać takie typowe dla oligarchii wydarzenia które ją kompromitują (vide sprawa Domeyki w scenariuszu) ale chyba nie jest to niezbędne. RE: Konkurs "Chryzantemy i Motywy" - Czerwony - 12.08.2017 W temacie sceny politycznej trochę skonkretyzowały mi się poglądy. Z tym, że propozycję bloków uważam na o tyle dobrą, że każdy może się w niej odnaleźć i nie narzekać że jego pogląd jest niedoreprezentowany. Poniższe propozycje mogą więc być tymi wiodącymi partiami w poszczególnych blokach do których gracze mogą przystać lub je zdetronizować. - Partia magnaterii, wspierająca rząd pod hasłami spokoju, porządku, dobrobytu itp. Przy czym większość magnatów prawdopodobnie jest ponad to, by do niej należeć i bezpośrednio w partii siedzą ich klienci. - Partia bonpartystowska, "polscy jakobini" czerpiący z ideałów Rewolucji Francuskiej (tak, jak je rozumieją) i generalnie wspierający koncepcję "monarchii rewolucyjnej". - Polscy socjaliści, partia typowo socjalistyczna dogmatycznie sprzeciwiająca się rewolucji i potępiająca próby jej rozprzestrzeniania, dzięki czemu może legalnie funkcjonować. - Ludowcy, silni dzięki temu, że większość chłopów nie ma własnej ziemi. - Endecy (niekoniecznie tak się nazywający), tu główną rolę pełni panslawizm połączony z dążeniem do autentycznej reprezentacji narodu w strukturach władzy. Myślałem o sensie istnienia partii "sarmackiej". Ale wydaje mi się, że poza takimi rzeczami jak przywrócenie (może komplementarne do obecnego systemu) demokracji szlacheckiej ich sytuacja a więc i postulaty są zbieżne z ludowcami. RE: Konkurs "Chryzantemy i Motywy" - Szmer - 12.08.2017 OBLP: Stronnictwo Reformistyczne (magnaci, jak z Ante 6) Towarzystwo Patriotyczne Polskie (Patryjotyczne? tym razem z Wielowódstwa - bonapartyści) Partia Weteranów, Inwalidów i Rencistów "Grunwald" (trepy) Liga Katolicka św. Kazimierza Bezpartyjny Front Współpracy z Rządem (frakcja oportunistyczno-sprzedajna) Stronnictwo Polityki Realnej (korwiniści) Unia Postępu (zyskujący jakąś tam popularność reformiści właściwi) GLP: SN, PPS, Polskie Stronnictwo Ludowo-Szlacheckie (PSLS), Ruch Inteligencji Demokratycznej. - Skoro reforma rolna wymagałaby jakichś radykalnych wywłaszczeń, to pakowanie do ludowców sarmatów jest jeszcze ciekawsze. "Bojowo demokratyczna partia chłopów małorolnych i drobnej szlachty, romansująca z ideą bezpośrednich rządów ludu przez sejmiki". BA: W cholerę partyjek etnicznych, SDPKP, Stronnictwo Chłopów, Stronnictwo Postępowo-Demokratyczne. Do tego, jak pisałem, Deustcher Verband i ONR na obrzeżach. RE: Konkurs "Chryzantemy i Motywy" - Czerwony - 12.08.2017 Więcej napiszę później lub jutro. Teraz więc tylko tyle, że bardzo ładnie zniuansowałeś ten obóz władzy ![]() RE: Konkurs "Chryzantemy i Motywy" - Saint/Pisces Aphrodite - 13.08.2017 (12.08.2017, 15:19)Szmer napisał(a): a Czerwony ekscentrycznego lewaka z elementami dekadencji, dziwnych religii i LGBTQ.Na razie myślałem o: 1) Zwierzchniku polskich starokatolików sympatyzującym z ludowcami. 2) Narodowym socjaliście o silnych tendencjach rasistowskich, a z wykształcenia nauczycielu wychowania fizycznego i trenerze sportów wodnych. 3) Nudnym konserwatywnym ewolucyjnym bibliotekarzu, który kocha Platona. 4) prorządowym duchownym żydowskim, lub muzułmańskim. RE: Konkurs "Chryzantemy i Motywy" - Saint/Pisces Aphrodite - 13.08.2017 (12.08.2017, 18:53)Szmer napisał(a): OBLP: Te nazwy muszą być takie? Oraz czy to jest zamknięta lista partii w blokach? RE: Konkurs "Chryzantemy i Motywy" - Szmer - 13.08.2017 Nie. To silna sugestia, do przeszktałcania w granicach sensu (i to może bardziej patrząc na dobro rozgrywki, a mniej na lolrealizm). Z twoich opcji ciekawie wygląda wuefista, choć IMO za skrajnie żeby mieć jakiś sens polityczny w tym uniwersum. RE: Konkurs "Chryzantemy i Motywy" - Saint/Pisces Aphrodite - 13.08.2017 Wydawało mi się, że jakiś rasista pasowałby do GLP. Z jednej strony jasne byłoby czemu nie współpracuje z BA, oraz czemu nie jest wśród sił rządowych, ale jak uważasz. |