![]() |
[IN-GAME] Rozmowy z rewolucją - Wersja do druku +- Kanciapa: historie nieprawdziwe (//kanciapa.pbf.net.pl) +-- Dział: Archiwum Kanciapy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-4.html) +--- Dział: Późny okres wczesnokanciapowy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-169.html) +---- Dział: 7. Czerwonego Ante 9 (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-138.html) +----- Dział: Organy i instytucje państwowe (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-148.html) +------ Dział: Obrady Rządu Jedności (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-149.html) +------ Wątek: [IN-GAME] Rozmowy z rewolucją (/thread-630.html) |
RE: [IN-GAME] Rozmowy z rewolucją - Ogar - 23.03.2016 (23.03.2016, 20:29)Czerwony napisał(a): No to tak: Żebyśmy się dobrze rozumieli, to mi chodziło o to, że jak będzie budowana droga wojewódzka, wały przeciwpowodziowe na danej rzece czy stawiana elektrownia i przeprowadzana elektryfikacja to oczekujemy, że Rady się w to włączą, a przynajmniej nie będą przeszkadzać ![]() Co do Milicji to spoko i wojska spoko. Cytat: to uznanie przeprowadzonego uwłaszczenia i uwolnienie uwłaszczonych od ewentualnego płacenia odszkodowań. Co do uwłaszczania ziemi rolnej to proponuje by na razie został uznany staus quo co do posiadania, a rząd weźmie na siebie kwestię ewentualnych odszkodowań i ich wysokości. Nie wiem jak to w praktyce wyszło, ale proponowałbym by w ramach kompromisu doszło do zwrotu siedzib prywatnych wraz z przyległościami dawnym właścicielom jeżeli zostały zajęte. (w sensie chłopi zachowają ziemie we wsi, ale dworek z podjazdem w ramach kompromisu bym oddał). PS Czy przez uwłaszczenie rozumiemy też nacjonalizację zakładów? RE: [IN-GAME] Rozmowy z rewolucją - Czerwony - 23.03.2016 Cytat:Żebyśmy się dobrze rozumieli, to mi chodziło o to, że jak będzie budowana droga wojewódzka, wały przeciwpowodziowe na danej rzece czy stawiana elektrownia i przeprowadzana elektryfikacja to oczekujemy, że Rady się w to włączą, a przynajmniej nie będą przeszkadzać Ok. Cytat:Co do uwłaszczania ziemi rolnej to proponuje by na razie został uznany staus quo co do posiadania, a rząd weźmie na siebie kwestię ewentualnych odszkodowań i ich wysokości. Nie wiem jak to w praktyce wyszło, ale proponowałbym by w ramach kompromisu doszło do zwrotu siedzib prywatnych wraz z przyległościami dawnym właścicielom jeżeli zostały zajęte. Rady się zgadzają. Cytat:PS Czy przez uwłaszczenie rozumiemy też nacjonalizację zakładów? Miejskie rady ludowe zdążyły już przekonać się, że pracownicze zarządzanie zakładami to niemal pewna droga do ich upadku... Z drugiej strony, nie chciałyby też wracać do dawnych stosunków własności. Proponują indywidualne rozwiązywanie spraw: większość dawnych właścicieli otrzyma propozycję zatrudnienia jako dyrektorzy. Część zakładów, które po uspołecznieniu funkcjonowały o dziwo lepiej niż przed, pozostanie w zarządzie spółdzielczym. Pozostałe gotowi są zwrócić, ale chcą utrzymania gwarancji socjalnych i rad pracowniczych. RE: [IN-GAME] Rozmowy z rewolucją - Ogar - 23.03.2016 Ja bym zgodził się na indywidualne rozwiązywanie spraw, ale oczywiście nie może to być uznaniowa decyzja rady bez jakiegokolwiek udziału innych organów np przedstawiciela rządu. I tak Cytat:Pozostałe gotowi są zwrócić, ale chcą utrzymania gwarancji socjalnych i rad pracowniczych. Tu nie powinno być problemu. Cytat:Proponują indywidualne rozwiązywanie spraw: większość dawnych właścicieli otrzyma propozycję zatrudnienia jako dyrektorzy. Ja bym proponował to poszerzyć o możliwość połączenie funkcji Dyrektora z zwrotem części udziałów w zakładzie i stworzenie akcjonariatu pracowniczego, wraz zamrożeniem obrotem tymi udziałami do końca wojny (by ktoś z walizką pieniędzy nie kupił od pracowników połowy Syberii bo jest wojna i trudne czasy ). Rząd resztę weźmie na siebie po wojnie. Cytat:Część zakładów, które po uspołecznieniu funkcjonowały o dziwo lepiej niż przed, pozostanie w zarządzie spółdzielczym Tu też bym proponował rozważanie możliwości zwrotu części udziału w zakładzie, ewentualne pewne uprzywilejowanie dawnego właściciela jako "ekstra" spółdzielca. A tak przy okazji, rząd otrzymuje doniesienia o walkach na terenie Rad - czy delegaci wiedzą coś na ten temat i czy ewentualnie oczekują wsparcia w tej materii? Rząd jest zaniepokojony przemocą. RE: [IN-GAME] Rozmowy z rewolucją - Czerwony - 23.03.2016 Doszło do potyczek między oddziałami rad uznających zwierzchnictwo Kudaku a tymi, które pognały komisarzy precz. Na razie nic dużego. Delegaci stwierdzają, że rad które odcięły się od KC jest dużo więcej, niż te reprezentowane na spotkaniu. Delegaci z zadowoleniem przyjmują twoje propozycje. RE: [IN-GAME] Rozmowy z rewolucją - Ogar - 23.03.2016 W takim razie spiszę nasze uzgodnienia i mam nadzieję, że po ich podpisaniu kolejne Rady będą sukcesywnie dołączać do naszego porozumienia. RE: [IN-GAME] Rozmowy z rewolucją - Ogar - 24.03.2016 Propozycja - starałam się to napisać prosto. Cytat:Porozumienie pomiędzy Rządem Rzeczpospolitej Trojga Narodów i Radami Ludowymi RE: [IN-GAME] Rozmowy z rewolucją - Saint/Pisces Aphrodite - 25.03.2016 Nalegam na zmianę punktu piątego. Odszkodowania na tak wielkim obszarze są niemożliwe do wypłacenia. Proponuję opóźnienie zwrotu własności na okres np. 2 lat. Będą mieli czas na zmobilizowanie się do wyborów o ile wojna się nie przedłuży, a wtedy będą mogli podjąć próbę zmiany konstytucji. RE: [IN-GAME] Rozmowy z rewolucją - Ogar - 25.03.2016 Pan Premier pieniądze znajdzie. Zwłaszcza, że uwłaszczenie królewszczyzn odbędzie się bez odszkodowania, bo to ziemia Skarbu Państwa, a lasy nie wchodzą do porozumienia. RE: [IN-GAME] Rozmowy z rewolucją - Czerwony - 25.03.2016 - brakuje zapisu o zachowaniu dowództwa niższego szczebla, w ogóle mogłoby być jakieś sformułowanie że rekruci z rad ludowych nie będą rozrzuceni po innych jednostkach - brakuje zapisu o wyłonieniu przedstawiciela rad na urząd wicewojewody RE: [IN-GAME] Rozmowy z rewolucją - Ogar - 25.03.2016 Poprawione. |