![]() |
Szto diełat'? - Wersja do druku +- Kanciapa: historie nieprawdziwe (//kanciapa.pbf.net.pl) +-- Dział: Kanciapa (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-3.html) +--- Dział: Przed-rozmowy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-11.html) +--- Wątek: Szto diełat'? (/thread-6.html) |
Odp: Szto diełat'? - PYRALGINA - 02.04.2014 http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7249 http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=706 http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=14809 Ale ludzie spamują z tym polem i dworem. Odp: Szto diełat'? - Czerwony - 02.04.2014 Wgl ja tym pytaniem celowałem w suchar, że nerdy nie znają świata poza swoją piwnicą ![]() Odp: Szto diełat'? - PYRALGINA - 02.04.2014 (02.04.2014, 20:56)Andrij link napisał(a): Mnie raczej chodziło o to, że nie ma czegoś takiego jak \"na dworzu\". Mówi się \"na dworze\", ale w Warszawie przyjęła się ta błędna forma.Na moim podwórku nikt tak nie mówił. Odp: Szto diełat'? - Ruski - 02.04.2014 +1 jeśli chodzi o na dworzu/dworze. Ale na pole jest najładniej. Odp: Szto diełat'? - Szmer - 02.04.2014 Jak sobie przypomnę, to w moim miasteczku (gdzie popijali posłowie z Litwy i Ukrainy jadąc na sejm, o chyba dwa dni drogi od Warszawy) też się mówiło "na dworzu". Ale ja jako książkowe dziecko jestem przesiąknięty literacką polszczyzną :> Czerw, jak już napisałem tego posta, to to do mnie dotarło, ale postanowiłem zostawić jako fajne nieporozumienie. I proszę jak się rozwinęło. Silver, nie za daleko historycznie i nie za mało wiadomo? ![]() Odp: Szto diełat'? - ers - 02.04.2014 Ja używam obu form naprzemiennie, ale pewnie dlatego, że połowa rodziny to z okolic Krakowa na Kujawy przybyła. Dokładniej to szukać ich mogę w Skomielnej Białej albo Czarnej. Odp: Szto diełat'? - Powsinoga - 04.04.2014 Cytat:Imperium Europejskie i Czarne Słońce, eugenika, dobrzy naziści... Death in June: The PBF Game. Raczej bym nie grał. A co sądzisz, Wisznu, o wariancie z A6? Byłoby szlacheckie stronnictwo antyreformistyczne, w którym Całuśny mógłby się nieźle odnaleźćKlimat tym razem oparty na hitlerowcach zamiast na komunistach niewątpliwie byłby mroczny i gęsty, aczkolwiek mroczny do tego stopnia, że chyba wymagałby quasi-tajnego forum (chyba, że zakładamy, iż społeczność graczy jest odpowiednio kameralna) w przeciwnym razie rzeczywiście ktoś się przywali, że się młodzież bawi w III Rzeszę... Jakoś komuna, podobnie zbrodnicza, jakoś w tym względzie uchodzi. Swoją drogą, w poprzednich edycjach środowiska związane z Nerą odpierdalały dziwne rzeczy i nic nie wybuchło. Death in June - muzyka zacna, "przesłanie" tak posrane, że nie wiem... Kolejny powód dlaczego nie warto czytać komentarzy pod muzyką na YT. Machtsspiel - tak jak pisałem powyżej, za ciężkie klimaty. Swoją drogą, taki nam tutaj w tym gronie polityczny turpizm wyrósł, chora fascynacja najbardziej zbrodniczymi systemami w dziejach ludzkości.? Uważam, że klimat jest zbyt niebezpieczny, bezpieczniejszy byłby wariant po I wojnie światowej wygranej przez państwa centralne i Polskę mającą realizować koncepcję Mittleeuropy. Potem nadchodzi czerwona rewolucja i już atmosfera nabiera odpowiedniego kolorytu. Dreszcz 1945 - w pewnym sensie to już było w Biało-Czerwonych, tyle, że bez Białych w Polsce. Jakoś niespecjalnie mi się ten pomysł wyróżnia. Postaram się zebrać więcej swoich pomysłów do kupy, spisać i opublikować wkrótce... Odp: Szto diełat'? - pajęczyca - 04.04.2014 Cytat:środowiska związane z Nerą odpierdalały dziwne rzeczy :o :o :o (moja nowa ulubiona emoteczka) To Nera ma jakieś środowisko swoje? Odp: Szto diełat'? - Czerwony - 04.04.2014 Cześć Powsi! Cytat:bezpieczniejszy byłby wariant po I wojnie światowej wygranej przez państwa centralne i Polskę mającą realizować koncepcję Mittleeuropy. Potem nadchodzi czerwona rewolucja i już atmosfera nabiera odpowiedniego kolorytu Słowo którego szukasz to "Kaiserreich": http://editthis.info/kaiserreich/Main_Page Hej, w sumie to kajzerkę w kameralnym gronie mógłbym nawet spróbować poprowadzić, ale chyba nie starczyłoby graczy ![]() W ogóle odnośnie gry w realiach III Rzeszy nie rozumiem trochę powtarzających się obaw że ktoś odkryje, ktoś napisze itp. Ja sądzę że obracamy się w takich czeluściach internetsów że grono osób wiedzących o naszym istnieniu nie przekracza setki. Nie jesteśmy osobami publicznymi, więc bez naszej zgody podadzą co najwyżej nasze nicki. No, mogą hosting zajumać - ale reklama, jaka reklama! Tłumy waliłyby zobaczyć, o czym to się pisze ![]() No i przeceniacie też trochę siłę mediów i, jednak, głupotę tłumu. Jak ostatnio GW popełniła pseudoreportaż o wyobrażonych gwałtach na sesjach RPG (tego prawdziwego, "papierowego") to większość komentarzy była zachowawcza i wskazywała popełnione nadinterpretacje. Odp: Szto diełat'? - Szmer - 04.04.2014 Co do antegry w świecie ze zwycięstwem III Rzeszy, to starałem się, żeby w Machtsspiel to była Rzesza light, tak żeby popuściła trochę Polsce, ale bez podejrzeń o negacjonizm, pochwalanie czy nie daj Boże zychowiczczyznę ( ![]() Ogólnie gra z posmakiem III Rzeszy mogłaby być bardzo ciekawa, widzę, że niektórych dobrych graczy też ona pociąga, ale nawet na forum atmosfera jest w tej kwestii wciąż niezdrowa. Cytat:Dreszcz 1945 - w pewnym sensie to już było w Biało-Czerwonych, tyle, że bez Białych w Polsce. Jakoś niespecjalnie mi się ten pomysł wyróżnia.No nie, na Byczy nie było reformistycznego ZSRR pod wodzą Berii (być może nawet idące w kierunku modelu chińskiego), fasadowej demokracji w Polsce pod okiem NKWD, państw europejskich dryfujących w kierunku Moskwy ani Ameryki podpierającej się resztkami Wehrmachtu. Tzn. rzeczywiście są pewne podobieństwa, ale to nie to samo. Poza tym kto tutaj pamięta B-C. Zarejestrowani jesteśmy ja, ty i towarzysz Miszczak (który ponoć wydoroślał i już nie chce być królem piratów bałtyckich ;D ). Mi najbardziej nie podobają się scenariusze, które doprowadzają po II w.ś. do powrotu londyńczyków i tworzenia demokratycznego państwa jak gdyby nigdy nic. Za to krytykowałem ostatnio Politgroczkę :> Poza tym, jeśli nie wyraziłem się dotąd jasno: w wypadku jakiejś gierki z mojej strony najpewniej będzie ona oparta na Ante 6 w opcji zmodyfikowanego restartu, bo to świat przyjemny, kolorowy i dające aż za duże możliwości. (04.04.2014, 18:53)Czerwony link napisał(a): Cześć Powsi!Moje zastrzeżenia do Kaiserreicha: 1. istnieje w formie wiki po angielsku (przez co motywacja do czytania jest podwójnie osłabiona), 2. II Rzesza to jednak nie III Rzesza (chyba zresztą i tak Cesarstwo tam upada, lol), 3. nie jest pisany z myślą o grze w Polsce, 4. podoba się Czerwonemu, co nastraja co najmniej podejrzliwie. |