![]() |
Pytania - Wersja do druku +- Kanciapa: historie nieprawdziwe (//kanciapa.pbf.net.pl) +-- Dział: Archiwum Kanciapy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-4.html) +--- Dział: Szczytowy okres wczesnokanciapowy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-168.html) +---- Dział: 1. Wielowódstwo (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-5.html) +----- Dział: Forum organizacyjne (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-12.html) +----- Wątek: Pytania (/thread-16.html) |
Odp: Pytania - PYRALGINA - 11.04.2014 Uznałbym, że złoty królewski może mieć 13 gram złota, ale wtedy nie wiem na ile miałaby być to moneta elity. Osobiście boję się dokładnie to liczyć. Odp: Pytania - Czerwony - 11.04.2014 Szmer: Wisznu w opisie walut napisał, że srebrny bilon województw jest często psuty. To skutkuje albo dostosowaniem nominału - bo wartość złotego królewskiego jest stała - albo zmianą wartości, przez co grosz z jednego województwa ma inną wartość niż grosz z drugiego ![]() Wisznu: Ok, ale stosunek do franka podajesz nominalny, więc jest pytanie czy ta relacja (1:40) jest aktualna czy z czasów wprowadzania tej waluty. Jeśli jest aktualna to chciałbym też zapytać, czy Łacińska Unia Monetarna zaistniała w naszym świecie. Odp: Pytania - PYRALGINA - 11.04.2014 Jest z czasów funkcjonowania dublonów w obrocie. Wraz z zniknięciem dublonów cena do franka się zaburzyła. ŁUM istnieje. Odp: Pytania - Czerwony - 11.04.2014 W takim razie wartość głównych walut wyrażona w gramach złota przedstawia się następująco, jakbyś chciał użyć tego ty lub kto inny: 0,290 frank francuski 0,304 korona austro-węgierska 0,358 marka niemiecka 0,774 rubel rosyjski 1,670 dolar amerykański 13,54 złoty królewski Równowartość złotego w dowolnej walucie można obliczyć dzieląc 13,54 przez wartość owej waluty. Odp: Pytania - PYRALGINA - 11.04.2014 Zamieszczę to dając jednak Złotemu królewskiemu równo 13 gram, by było wygodnie. Odp: Pytania - Czerwony - 11.04.2014 Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale skądinąd mi się kołacze po głowie, że wojewodów od XVII wieku tytułowano per książę wojewodo niezależnie od tego, czy posiadali oni - swoją drogą obcego pochodzenia - tytuł książęcy. Książę wojewoda był traktowany jako osobny tytuł, usytuowany w hierarchii niżej od faktycznego księcia, ale upowszechnienie się tej nomenklatury pokazywało jak silna była pozycja wojewody w ustroju oligarchii szlachecko-magnackiej. Czy to jest prawda i jeśli tak to czy funkcjonuje w grze? Odp: Pytania - kopia Szmera - 12.04.2014 Nie mam źródeł, ale wydaje mi się, że tobie się tylko wydaje ( :] ). Bo np. Karol Radziwiłł był bodaj księciem (Rzeszy?) niezależnie i stąd utarta formuła "Jaśnie Oświecony książę wojewoda" ![]() Odp: Pytania - PYRALGINA - 12.04.2014 Postaram się to ustalić. Odp: Pytania - Czerwony - 13.04.2014 Czy istnieją: - Bank Handlowy w Wilnie, - bank Kronenbergów? Odp: Pytania - ers - 13.04.2014 Jakie? i gdzie w ogóle istnieją banki? |