![]() |
[IN GAME] 21 posiedzenie rządu - Wersja do druku +- Kanciapa: historie nieprawdziwe (//kanciapa.pbf.net.pl) +-- Dział: Archiwum Kanciapy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-4.html) +--- Dział: Późny okres wczesnokanciapowy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-169.html) +---- Dział: 7. Czerwonego Ante 9 (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-138.html) +----- Dział: Organy i instytucje państwowe (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-148.html) +------ Dział: Obrady Rządu Jedności (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-149.html) +------ Wątek: [IN GAME] 21 posiedzenie rządu (/thread-607.html) |
RE: [IN GAME] 21 posiedzenie rządu - pajęczyca - 23.03.2016 OG: Ustawa o złotym polskim bardzo ok, tylko Bank Trojga Narodów brzmi dziwacznie. Bank Rzeczpospolitej (pełna forma Bank Rzeczpospolitej Trojga Narodów) brzmi już lepiej ![]() Rozumiem, że to będzie bank centralny, więc będzie też miał jakieś zadania odnośnie polityki pieniężnej? Czy nie bawimy się w takie rzeczy które i tak nie będą miały przełożenia w grze? RE: [IN GAME] 21 posiedzenie rządu - Szmer - 23.03.2016 *wszyscy w pokoju patrzą dziwnie na Strachwitza* ![]() RE: [IN GAME] 21 posiedzenie rządu - pajęczyca - 23.03.2016 OG: Zapomniałem dodać, że OG XD Przepraszam za zamieszanie. RE: [IN GAME] 21 posiedzenie rządu - Szmer - 23.03.2016 OG: co do polityki pieniężnej, jestem otwarty, choć nie znam się na tym za specjalnie, a już zwłaszcza w kontekście 1925. Co do nazwy, słucham innych głosów. Mnie się BTN podoba, choć brzmi tak indiańsko ![]() RE: [IN GAME] 21 posiedzenie rządu - pajęczyca - 23.03.2016 OG: Ja też się nie znam specjalnie, natomiast nie odgrywamy gospodarki w sposób szczegółowy a w ramach wojny gdy tracimy terytoria z zawrotną prędkością więc nie widzę szczególnego powodu by się babrać z określaniem prawnych szczegółowych kompetencji banku centralnego. Zapomnij, że pytałem ![]() RE: [IN GAME] 21 posiedzenie rządu - Szmer - 23.03.2016 OG: to znaczy ja mam plan polityki pieniężnej, w pięciu punktach: 1. przyjmujemy ustawę 2. zawieszamy standard złota na najbliższym posiedzeniu rządu 3. drukujemy 4. drukujemy 5. drukujemy ![]() RE: [IN GAME] 21 posiedzenie rządu - UłanoHusarz - 23.03.2016 OG: Inflation confirmed... No ale co można zrobić innego w czasie wojny? ![]() RE: [IN GAME] 21 posiedzenie rządu - Saint/Pisces Aphrodite - 23.03.2016 Daniel E. A. Sassoon Drogi Panie Ministrze. Wydaje mi się, że słuszna byłaby sytuacja w której wartość pieniądza zależeć będzie od kilku kruszców, a nie od jednego. O ile nie będziemy sztucznie utrzymywać konkretny stosunek złota do srebra system bimetaliczny uchroni przynajmniej ludzi średnich zarobków od korzystania z pieniądza o wartości dość fikcyjnej. Tak niskie pokrycie pieniądza w kruszcu nie powinno byś w ustawie przedstawione jako sytuacja stała, ale ograniczona na czas wojny. Natomiast zanim dojdziemy do kwestii banku warto przyjąć dekret o podatku od surowców. Dlatego zarządzam głosowanie: Kto z panów ministrów popiera ustawę o podatku od surowców w zaproponowanym brzmieniu? OG: Głosowanie do godziny 14:10 24 marca 2016 Daniel - ZA RE: [IN GAME] 21 posiedzenie rządu - Szmer - 23.03.2016 Hławankowski Głosuję ZA. Panie Premierze, w mojej opinii standard kruszcowy podczas wojny jest i tak nierealny, zwłaszcza biorąc pod uwagę nasze braki skarbowe i niską zdolność kredytową. Zaproponowany poziom pokrycia w warunkach pokojowych nie odbiega od obecnych standardów (OG: https://pl.wikipedia.org/wiki/Bank_Polski_Sp%C3%B3%C5%82ka_Akcyjna ). Co do systemu bimetalicznego, obawiam się, żeby nie destabilizował waluty i zachęcał do spekulacji przy wahającym się stosunku obu kruszców. RE: [IN GAME] 21 posiedzenie rządu - Saint/Pisces Aphrodite - 23.03.2016 Daniel E. A. Sassoon Jest niezwykle prosty sposób rozwiązania problemu kursów. Cały problem spekulacji wiązał się z próbami utrzymywania stałych kursów z innymi państwami i biciem monet. Zróbmy jak wymyślili niegdyś kitajce papierowe pieniądze, a kurs między złotem a srebrem codziennie zmienia pańskie ministerstwo. Wpakowując w fundusz i srebro i złoto, a może nawet platynę powinno nam się udać zgromadzić 30% pokrycie. |